Work in Britain

Cum pot lucra romanii in UK?

Pentru romanii care au venit sa locuiasca si sa munceasca in UK a gasi de lucru in 2011 este o chestiune delicata. Pe de o parte restrictiile la munca pentru Romani si Bulgari sunt înca prezente pe de alta parte situatia economica prin care trece Anglia si toata Marea Britanie face ca oferta de munca pentru cetaenii romani sa nu fie variata si atragatoare.

Noi toti avem nevoie sa muncim pentru a ne întretine familiile si a ne asigura un anumit nivel de trai. Lipsa unui loc de munca nu are implicatii numai materiale ci si sociale: te simti dat la o parte si inutil social daca nu produci si nu castigi bani. Si totusi cum pot gasi romanii de munca in UK?

Blue Card certificate-poarta catre un loc de munca in Anglia

Cum am mai spus si cu alte ocazii Blue Registration Certificate, pe scurt Blue Card-ul este un document care-ti aduce automat drept de munca neingradit in UK. Prin urmare trebuie sa detii un Blue Card pentru a avea dreptul de a munci liber in UK.

Blue Card se obtine in mai multe feluri si se acorda de obicei dupa un an de munca legla in UK. Blue card se poate acorda in urmatoarele situatii:

  • dupa un an de Yellow Card ca student
  • dupa 12 luni de lucru ca aupair si obtinerea Purple Card(trebuie dovedit cu scrisoare de la familie sau familii).
  • ca dependent (sot, sotie, copil) al unui posesor de Yellow Card. De exemplu daca sotul are Yellow Card ca self-employed atunci sotia si copii primesc automat de la Home Office Blue Card. Pentru aceasta trebuie sa faca aplicatia totusi.

Ce meserii se cauta in UK pentru cet??enii str?ini?

De?i pana acum se încurajau meserii ca medici si surori medicale acestea sunt in scadere ca oferta de munca pentru cetatenii straini. Cazuri recente in care lipsa unei comunicari din cauza de Limba Engleza a dus la situatii care au pus viata pacientilor in pericol face ca spitalele si cabinetele medicale sa nu mai caute asa de mult medici straini.

Munca in constructii

De?i o meserie atragatoare pentru cetatenii romani sau in general straini este de asemenea in declin. Situatia economica grea prin care trece Marea Britanie face ca industria constructiilor sa functioneze la un potential scazut prin urmare cerere de forta de munca a scazut. Pentru a lucra in constructii in UK iti trebuie insa NIN (National Insurance Number) si CSCS card. Acestea plus Blue Card-ul sunt obligatorii pentru a putea lucra legal in constructii.

Servicii:

Hoteluri, fast-food sau cleaning. Desi exista potential pentru astfel de meserii acestea sunt in general prost platite. Cleaning-ul poate fi platit pana la £12 pe ora dar la aceasta rata de plata se ajunge dupa cativa ani de meserie si depinde foarte mult de zona in care lucrezi. Un lucrator in cleaning poate primi foarte putin la inceput adica in jur de £6-7 pe ora.

Ca o paranteza fie spus angajatorul nu ar trebui sa te pl?teasc? mai putin decat salariul minim pe economie. Pentru toate ratele salariale cititi ce scrie pe Directgov website. La momentul scrierii acestui articol (luna Iunie 2011) rata minima este de £5.93 pe ora pentru muncitori cu varsta de peste 21 de ani (aceasta va creste de la 1 Octombrie 2011 la £6.08 pe ora).

Au Pairs UK

Aupair nu este de fapt o meserie ci mai curand un statut. Ca aupair tr?ie?ti intr-o casa englezeasca si esti platit “pocket money” pentru servicii cum ar fi ingrijirea copiilor si curatenie in casa. Aupair este privit ca un fel de schimb de experienta si cunoastere culturala intre tine si Marea Britanie: vii aici si inveti limba Engleza si cunosti cultura britanica.

Un alt mod de a lucra in UK este ca self-employed. Asta inseamna lucrator pe cont propriu, liber-intreprinzator. Pentru a lucra ca self-employed iti trebuie ceea ce se numeste Yellow Registration Certificate sau mai pe scurt Yellow Card.

Obs. Ca cetatean european ai dreptul sa desfasori afaceri in orice stat membru al Uniunii Europene prin urmare si in UK. Yellow Card iti atesta dreptul de a face business in Marea Britanie. Ca posesor de Yellow Card obtinut ca self-employed nu poti aplica pentru Blue Card dupa 12 luni.

Ca model de organizare al unui self-employed paote fi una dintre urmatoarele:

-sole trader

-limited company

-partnership association

-public company

Despre acestea vom discuta intr-un articol viitor. Pentru un scurt sumar a drepturilor tale ca angajat va invitam sa vizitati acest link.

Acest articol nu mai este de actualitate si este pastrat doar din considerente istorice.

30 Comments

  1. Chirila Lucretia

    sunt in Anglia de 10 luni,lucrez pentru o familie greco-elvetiana,am fost recrutata din Grecia unde am acte legale de 9 ani,deoarece aceasta familie care m-a recrutat din Grecia voia sa fiu vorbitor de limba greaca si putina engleza,sa stiu sa gatesc mancare greceasac etc.,asa ca am lasat lucrul in Grecia si i-am urmat aici,unde mi-au promis ca o sa-mi plateasca asigurare si tot ce trebuie,totul a fost pana m-au adus aici,ca de fapt,in afara de asigurarea pt.conducator auto(una din responsabilitatile pe care le am aici,este sa conduc,sa duc si sa iau copii de la scola,sa-i duc la anumite activitati prescolare pe care le au,mai bine zis conduc cate 2-5 ore pe zi)nu mi-au facut nimic si nu numai sunt total inchisa in ceea ce vor numai ei,cand am fost bolnava nu mi-au platit zilele in care am stat la pat,dar nici nu m-au lasat sa merg la vreun medic,vreau sa plec cat mai repede de aici,le-am spus ca am sa stau pana termina copii scoala,sa nu le fie greu ca plec(copii ma iubesc foarte mult,dar parintii ma exploateaza la maxim si nu-mi ofere nici un drept),deci le-am zis ca vreau sa-mi fac NIN,sa fiu in siguranta,dar mi-au interzis sa fac asta in numele lor,nu vor sa-si asume nici o responsabilitate,au avut pana acum mai multe fete aduse din Grecia sa lucreze pt ei dar toate au plecat bolnave de aici,trebuie sa lucrez intre 15-17 ore pe zi fara cat de putin sa poti avea o pauza,decat daca i-mi fac toata treaba foarte repede sa pot sa-mi urmez programul destul de incarcat.Cam atat si nu numai,dar nu vreau sa va stresez mai mult.CE pot sa fac?Cum sa fac sa raman in Anglia si sa plec de la tiranii astia?Am vreo speranta???Multumesc!

    • Draga Lucretia, in primul rand ne pare rau sa auzim ca ai astfel de necazuri cu familia la care esti. Din nefericire nu esti singura persoana care ne scrie si se plange de tratament inuman.
      Dreptul la un GP (doctor de familie) nu iti este ingradit de familia in cauza si te poti duce personal la cea mai apropiata clinica sa te ia in evidenta. De asemenea le poti explica situatia in care te afli si ei te pot indruma ce sa faci. Cum te inscrii la GP afli aici.
      As zice ca e timpul sa-ti gasesti o alta familie pentru ca aceasta se pare ca nu are respect pentru cei din jur. Sa refuzi cuiva asistenta medicala este impotriva legilor nescrise ale convietuirii dintre oameni. Cel mai bine ar fi sa incerci totusi sa-i convingi sa-ti scrie o scrisoare pentru Home Office si sa aplici pentru Purple Card.

  2. Corina

    Buna ziua,
    Va retin atentia cu intrebari legate de obtinerea Yellow Cardului si nu numai,

    Sotul meu a aplicat pentru yellow C. si i-a venit acasa o scrisoare in care ii cere sa prezinte
    -copii dupa “payslipuri”, declaratii bancare, scrisoare de la firma ce l-a angajat si l-a platit prin intermediul bancii si deasemenea o declaratie de la contabil ca nu are taxe de platit,
    El este in Anglia, Londra din septembrie 2011

    Credeti ca se poate intampla ceva , anume respengirea eliberarii de yellow card(mentionez ca este inscris la un curs de engleza recomandat de agentia cu care lucreaza pe domneniul hotelier,bucatarie,manipularea alimentelor)

    Despre copii romani care trebuie inscrisi la scoala acolo( 6 ani va implini copilul in octombrie)aveti idee care sunt pasii ce trebuie urmati , avand in vedere faptul ca nu vorbeste engleza copilul,

    Multumesc mult pentru raspunsuri si daca se poate sa le primesc pe mailul corinavacaru@yahoo.com

  3. Inainte de toate banuiesc ca este o greseala de tastatura: probabil sotul este in Anglia din Sept 2010 nu 2011 (adica in viitor).
    Cererile primite de la Home Office par cereri normale mai putin cea in care ii cere sa prezinte dovezi ca nu are taxe de platit. Ca self-employed AI TAXE DE PLATIT. Pana nu vedem scrisoarea originala nu putem sa comentam despre aceasta cerere a Home Office.

    Despre copii: trebuie sa contactati scolile din zona in care locuiti si ei va vor spune ce si cum se procedeaza. Cat despre faptul ca copii nu cunosc Limba Engleza, aceasta este ultimul lucru de care sa va faceti grija: la varsta de 6 ani vor vorbi fluent Engleza in cca 4 luni. Garantat. Poate la inceput se vor simti mai stingheri dar e normal sa fie asa. Invatatoarele ii vor ajuta sa treaca peste aceasta perioada cu siguranta.
    Scoala va incepe din nou in Septembrie din cate stim noi. Ar fi bine sa mergeti sa-i inscrieti cat mai repede la una dintre scolile bune din zona. Va recomand sa verificati scolile din zona in care locuiti aici:

    http://www.upmystreet.com/local/schools-in-uk.html

  4. carmen

    buna ziua. sint in anglia de 2 luni. am obtinut NIN, lucrez la o cafenea, la negru. urmatorul pas este sa ma inscriu ca self employed. pentru ca nu castig suficient la cafenea as vrea sa lucrez pentru o agentie de cleaning. baiatul meu de 14 ani va incepe scoala aici in septembrie. va fi cu mine si sint singura intretinatoare. este posibil sa nu obtin blue card daca-mi fac acte de self employed ? ce posibilitati am de a avea actele potrivite in cel mai scurt timp ?

    • Dumitru

      Cum pot obtine National Insurance Number cand nu pot obtine permis de munca ?

  5. laura groner

    Buna ziua,
    Sunt venita pe 15 iunie 2011 in UK, am semnat pe 21/06/2011 doua contracte ca self-employed cu doua companii. Una din companii ma plateste cash saptamanal, iar cealalta prin banca. Pe data de 14/07/2011 am avut interviul pentru NIN, unde m-am prezentat cu: contract inchiriere locuinta, inscriere la medic, contractele incheiate cu respectivele companii, extrasul de cont din care reiesea plata unei facturi de catre una din companii si cu trei receipt-uri de la plata efectuata cash de la cealalta companie. Astazi am primit raspunsul negativ in care este specificat ca nu am adus dovezi suficiente pentru a-mi fi acordat NIN-ul.
    Puteti sa-mi spuneti ce alte acte doveditoare as putea prezenta?

    Daca doresc sa ma angajez ca housekeeper, am gasit oferta pentru un spital, pot sa aplic pentru acest post fiind de cetatenie romana? Am dreptulla munca pentru aceasta meserie?

    Cu multumiri anticipate astept raspunsul dvs.
    Laura GRoner

  6. Laura,
    In primul rand ar trebui sa aduni mai mult de doua facturi cum ca prestezi servicii ca self-employed ca sa fie credibila situatia de self-employed. E bine sa fii platita cu cecuri pe care le copiezi si le atasezi la dosar.
    In ultima vreme NIN se da greu la romani si depinde mult de biroul si de cel care te intervieveaza.
    Iti sugerez sa aplici pentru Yellow Card si odata obtinut vei obtine mai usor National insurance number. Nu e calea logica dar cateodata merge asa: intai Cardul Galben si apoi NIN.
    Poti sa lucrezi cu spitalul dar nu ca angajata ci ca self-employed adica tu prestezi servicii si spitalul te plateste pe factura pentru munca prestata.
    Pentru a fi angajata la spital ar trebui sa ai Blue Card sau Cardul Albastru

  7. SAVIN LENUTA

    Buna,sunt aici din 23 iulie 2011 lucrez la o familie de italieni live in.Intre timp viata a luat o intorsatura si a trebuit sa-mi aduc si fetita in virsta de 13 ani aici la aceasta familie.vreau sa-mi inscriu fetita aici la scoala si am trimis dosarul la inspectoratul scolar acum astept un raspuns de la scolile din jurul casei unde locuiesc.Aceasta familie ma sprijina,m-a acceptat cu fetita,ma ajuta sa caut scoala.Urmatorul pas il facusem pentru NIN dar nu am stiut ca trebuie sa duc recomandare de la aceasta familie precum ca lucrez la ei.Asa ca in data in care am mers la interviu inainte de a pleca familia imi spusese sa nu spun ca lucrez crezand ca imi fac rau mie.Bineinteles ca am spus ca nu lucrez si am facut o greseala.A doua zi mi-a venit scrisoare de la NIN precum ca am esuat si am fost respinsa din cauza dovezilor neclare.Acum aceasta familie mi-a promis ca imi v-a da recomandare precum ca lucrez la ei si imi voi lua un alt interviu.Am nevoie si de un sfat din partea dumneavoastra.Sunt o mama singura cu un copil.Tatal fetitei fiind decedat.Luptand pentru o viata mai buna si pentru un viitor de il pot oferi aici in UK decat in Romania.Va multumesc din suflet.

  8. Mihaela

    Buna ziua, situatia mea este asemanatoare cu a multor romani ce doresc sa locuiasca in Anglia.Sotul meu lucreaza ca self-employed in amenajari interioare din aprilie 2011, a aplicat pentru NIN de 3 ori la Norwich si a fost refuzat, acum lucreaza in alt domeniu si patronul firmei vrea sa-l angajeze, ce putem face? Situatia mea e si mai grea din cate am inteles, eu sunt venita de 1 luna si-mi caut si eu de munca deoarece copilul nostru a inceput scoala si ne descurcam din ce in ce mai greu.Va rugam frumos sa ne ajutati cu sfaturi legale privind situatia noastra.

  9. Mihaela, sotul tau nu poate lucra ca angajat fara Blue Card. Inteleg ca el nu are nici Yellow Card. A incercat sa aplice pentru Yellow Card la Home Office?

  10. costinel gheorghe

    Buna tuturor.Am o intrebare pentru voi.Pot lucra cu masina din Romania in UK ca si courier sau trebuie sa platesc asigurare aici,road TAX …
    Multumesc.Astept raspunsuri.

  11. Articolul scris de aceasta persoana nu este foarte “accurate”/exact – as spune ca cei care sunt interesati sa vina in UK sa consulte site-ul UK Border Agency care da explicatii in detaliu pentru orice fel de situatie. In plus, acele persoane pot sa sune la agentie si sa intrebe despre situatia lor particulara. Am vrut sa pun acest comentariu pentru ca este ingrijorator cum acest articol te face sa crezi ca poti sa obtii de exemply, Blue Cardul doar lucrand ca au pair pentru 12 luni.

    • Da, e adevarat: poti obtine Blue Card dupa 12 luni dupa ce ai obtinut Purple Card-ca aupair sau pe Work Permit. In ambele cazuri trebuie sa pastrezi continuitatea “angamentului” in sensul ca nu trebuie sa pleci de la familia care ti-a facilitat obtinerea Purple Card daca esti au-pair sau in cazul Work Permit nu trebuie sa schimbi angajatorul.
      Bineinteles ca cel mai bine este sa verifice persoana in cauza cu autoritatile abilitate, noi le dam numai un ghid care sa-i ajute sa stie unde si ce sa intrebe.

  12. Dumitru, incearca sa obtii intai Yellow Card.

  13. lubanovici alexandra

    buna. as avea nevoie de un sfat. sotul meu e plecat in londra din septembrie 2011. avem un copil de 4 ani impreuna. as vrea sa merg si eu cu copilul acolo. el lucreaza in constructii. eu sunt profesoara de desen. mi-as dori sa imi gasesc un job in domeniu. am aplicat pentru qts saptamana asta. daca este cineva profesor acolo mi-as dori un sfat la ce usi sa bat. va multumesc

  14. Buna ziua!Am si eu o intrebare.Daca eu o sa am purple card,sotul poate aplica ca dependent si sa isi rezolve si el cu actele?Multumesc!

  15. Dragulin Ionut

    am lucrat 8 luni la o companie prin intermediul unei firme de recrutare. am un permis purple. daca nu muncesc in timpul asta dar sunt inca angajat la acea firma, dupa 1 an pot aplica pt blue card? sau daca ma intorc in romania in perioada asta, pot reveni dupa 1 an si sa aplic pt permisul albastru?

  16. Buna ziua. Vreau sa plec in Anglia si savrea sa lucrez la o agentie de cleaning, dar fara acte, este nevoie de anumite documente ? Multumesc pentru ajutor.

    • Vrei sa lucrezi fara acte? De ce?
      Nu iti recomand sa lucrezi fara acte din doua motive: nu esti acoperita in caz ca ceva nu merge si ai probleme cu plata si in al doilea rand pierzi “vechime” in UK cand ai putea sa-ti obtii actele de self-employed.

  17. Multumesc de replay. Cat ar costa aceste acte de self-employed ?

    • Nu cred ca inteleg intrebarea ta: cat ar costa actele de self-employed unde? Sa ti le faca cineva? Sa te indrume? Sau cat costa aplicatia la Home Office?

  18. vreau sa stiu si eu daca un roman care are drept de munca in grecia poate sa lucreze cu acele acte si in alta tara din ue

  19. Buna ziua,
    sunt in Anglia de aproape 7 luni, lucrez ca au pair, si as vrea sa fac un curs de prim ajutor. Imi puteti spune cum pot face aceste cursuri si unde. Mentionz ca stau in Londra.

  20. trusca constantin

    fratilor puneti mana pe munca si la voi an tara ca e de munca dar nu ia nimeni initiativa steapta toti mura n gura sa fie angajat doar sa raspunda altul de voi sa plateasca altul taxe pentru voi etc creati si voi ceva faceti bine o meserie plecati de jos e simplu sa zici vreau sa ma angajez sa mi se dea dar initiativa noastra pe cont propriu unde e suntem niste plangaciosi si lenesi la nemti facem o ordine de te sperii la italieni la fel etc si suntem inbatabili dar an curtea noastra niste lichele va lasati copii amarati an tara si uitati suntem amprastiati aiurea haideti gandim lucid

    • Raluca

      ce analfabet, invata sa scrii si dupa aceea vino si da-ti cu parerea…

  21. cosmin

    Am o intrebare, pt cine ma poate ajuta.
    Sunt de 2 ani de zile in Anglia,unde lucrez legat,avand yellow card-ul,aplicand pt blue card dar neavand inca acest card.Angajatorul mi-a spus ca mi se intrerupe contractul de munca pt ca nu-l am in momentul de fata si a refuzat sa ma mai primeasca la munca,fara sa-mi trimita vreo hartie in care sa ma anunte.Din cate stiu eu,daca lucrezi 12 luni la acelasi angajator,numai este nevoie de blue card, eu lucrand de 25 de luni la acelasi angajator care este KFC. Imi puteti treimite un raspuns,va rog frumos?

  22. c.mihaela

    am nevoie de cscs .unde pot sa merg la ce agentie ?multumesc

  23. lilians

    Buna , lucrez in uk ca , care assistant sivreau sa-mi aduc si copilu de 6 ani . Problema e ca vom lucrs amandoi full time si nu stim cu cine vom lssa copiluvdupa ore. Stiti cumva daca exista after school in uk sau ceva de genu asta unde poti lasa copilu dupa scoala in uk

Un comentariu face cat 1000 de strangeri de mana